3D printad sportutrustning – PLM Group Danmark och Idrættens Innovationslab i samarbete

PLM Group har startat ett samarbete med Idrottens Innovation Lab i Danmark för att undersöka möjligheterna till 3D-utskrift av sportutrustning. Det har preliminärt resulterat i 3D-printade lösningar som används av Danmarks Nationella segelsportteam.

Det finns många bra anledningar till att 3D-utskrift är intressant för både segling och en mängd andra sporter. Tekniken kan ge möjlighet att skräddarsy utrustningen till den enskilda idrotten, förkorta produktionstiden och minska kostnaden för anpassad utrustning. Samtidigt gör 3D-print det lätt att testa nya idéer och lösningar för sporten.

Dansk Sailing Association, PLM Group Danmark och Idrottens Innovationslab har därför ingått ett samarbete för att identifiera nya möjligheter att använda 3D-utskrift i båtlivet.

Sport Innovationslab och PLM Group bjöd in till en första omgång av ett ’uppfinnarcafe’ runt 3D-print, där intresserade idrottsmän och idrottsförbund kan lära sig om hur 3D-utskrifter kan användas i deras sporter. En innovationstävling hölls på på uppfinnarcafét där deltagare tävlade om att vinna en 3D-utskrift av sin idé. Dansk Sailunion vann tävlingen och samarbetet har resulterat i ett klämskydd som skyddar kullagerblocket från att bli skadat. Och fler produkter är på väg