Albin Components gör stora besparingar med Markforged Mark Two desktop 3D Printer

Mark Two 3D-skrivare ger kortare ledtider och betydligt lägre kostnader


Tack vare investeringen i en 3D-skrivare från Markforged har Albin Components minskat ledtiden för utveckling och tillverkning av mätfixturer mer än tjugofaldigt. Företaget har också avsevärt kunnat minska den månatliga arbetstiden för verktygstillverkning och därmed gjort stora kostnadsbesparingar.


Albin Components AB i Kristinehamn har skaffat sig påtagliga affärsfördelar genom att introducera en Markforged Mark Two desktop 3D-skrivare från PLM Group i tillverkningen av vissa delar. Företaget är en underleverantör som utvecklar och tillverkar tranDsmissionsutrustning som skavda och slipade kugghjul samt splines för användning i främst tunga lastbilar och i utrustning för fordonsindustrin och byggindustrin.
Albin Components valde Markforged-skrivaren på grund av dess speciella förmåga att skriva ut delar i olika robusta material. Företaget ville ersätta tillverkningsmaterial som stål med exempelvis kolfiber.

Stora besparingar

 

Zlatan Okanovic, Albin Components”Med introduktionen av 3D-skrivaren har vi minskat ledtiderna för produktion av mätfixturer från 4–6 veckor till 1–2 dagar. Om det behövs en ny fixtur i produktionen kan vi skriva ut den över natten så den är klar att användas i vår tillverkningsavdelning nästa morgon, säger Zlatan Okanovic, produktionsteknisk chef på Albin Components. Han tillägger:

”Dessutom har vi kunnat minska den månatliga arbetstiden för verktygsmakarna rejält, med ca 80 timmar. Tidigare var vi överbelastade med arbete och var tvungna att lägga ut delar av verktygstillverkningen till externa leverantörer. Nu kan vi enkelt klara allt själva. Sammantaget har vi sparat 4 000–5 000 euro bara första månaden.”

Han påpekar också att det har blivit möjligt att snabbt skriva ut delar som används för att utveckla mätprogram i företagets mätmaskiner. Det innebär att stopptiden i produktionen har minskat betydligt.

Företaget använder dessutom skrivaren internt till att tillverka delar som används för att ge ledningen och marknadsavdelningen en tydlig bild av hur nya delar kommer att se ut i verkligheten.

Omedelbara fördelar

Under ett antal år har företaget använt SOLIDWORKS 3D CAD-programvara från PLM Group i utformningen av produktionsutrustning, exempelvis fixturer för mätutrustning och fastspänning. Dessutom används programvaran för att simulera monteringsprocesser och att ta fram arbets- och maskininstruktioner.

Det tog bara en dag att börja använda 3D-skrivaren och det fungerar riktigt bra med SOLIDWORKS, förklarar Zlatan Okanovic: ”Den är väldigt enkel att använda. Vi lägger bara in våra designer i form av STL-filer i ett molnprogram och laddar ner dem från molnet till skrivaren. Sedan är det klart att skriva ut delarna. 3D-utskrift har idag blivit ett lika naturligt verktyg för oss att använda som 3D CAD, och i framtiden kommer vi att integrera det ytterligare i vår produktion.”

Ökar kreativiteten

Som ett exempel på hur 3D-utskrift även har bidragit till att förbättra befintliga nämner Zlatan Okanovic tillverkningen av en viss rund mätfixtur. Den var rund till formen eftersom den tillverkades i stål.
”Vi ville 3D-printa delen, men den var för stort för skrivaren. Efter en tids funderande föreslog en av våra ingenjörer att vi skulle kunna ändra formen. Med 3D-utskrift försvann kravet på att delen skulle vara rund, så nu har den fått en annan form och kan skrivas ut snabbt”, förklarar han.

 

 

Ett nära samarbete kring 3D

Zlatan Okanovic hyllar samarbetet med PLM Group och säger:
”Vi har haft ett långt och nära samarbete sedan vi investerade i SOLIDWORKS. Så långt det är möjligt vill vi ha en och samma leverantör av denna typ av teknikverktyg, och vi ser fram emot en fortsatt god relation med PLM Group som leverantör av 3D-utskriftslösningar.”
Albin Components website finner du här

Läs mer om Markforged Mark Two desktop 3D Printer här