3d-printad dörröppnare

Hållbar dörröppnare minskar smittspridning

Det finns ett otal exempel på hur 3d-print kan användas för att innovera, ta fram prototyper eller tillverka slutprodukter i små serier.

Vår partner Materialise har utvecklat en smart dörröppnare som gör att man kan öppna dörrar med armarna. Därmed undviker man handkontakt och kan minska smittspridningen av bakterier och virus. Designfilerna kan laddas ner av vem som helst och 3d-printas.

Stian Mork, vår kreativa applikationsingenjör i Norge, beslutade sig för att vidareutveckla den ursprungliga dörröpparen. Eftersom dörröppnaren utsätts för repetitiv belastning, i synnerhet i en kontorsmiljö, behövde den 3d-printas i ett extra starkt material. Vi valde därför att printa dörröppnaren i en Mark Two från Markforged, i materialet Onyx samt med förstärkningsfiber i kolfiber. Det är ett säkert sätt att tillverka superstarka detaljer som motstår det mesta.

Första steget var att importera Materialise-filerna i programvaran Markforged Eiger. Det är Markforgeds programvara för att förbereda designfiler för utskrift.

Skärmdump från Markforged Eiger som visar 3d-printad dörröppnare från Materialise.
Så här ser dörröppnaren ut i Markforged Eiger. Det blå området visar fiberförstärkningen.

I Eiger specificerade vi vilket byggmaterial vi ville använda samt förstärkningsfiber. Den kontinuerliga förstärkningsfibern är unikt för Markforged och placeras i definierade bygglager för att ge extra styrka eller andra mekaniska egenskaper, beroende på fibermaterial. För vår dörröppnare valde vi kontinuerlig kolfiber. Därefter angav vi vilka lager som skulle förstärkas med fiber. Byggmaterialet är Markforgeds material Onyx, en komposit som innehåller små kolfiberbitar, vilket också bidrar till högre styrka.

“Att använda fiberförstärkning i applikationer som denna kan vara en riktig dörröppnare för många företag som vill tillverka komponenter med hög styrka och livslängd”, säger Stian Mork.

Sista steget var att montera dörröppnaren och fästa den på ett dörrhandtag. Ladda ner designfilerna för dörröppnaren här.

Läs vår guide till Markforgeds komposit- och fibermaterial