Markforgeds vision gör 3d-printning mer tillgänglig

Aktörer i 3d-printbranschen tänjer ständigt på gränserna för vad som är möjligt att skriva ut. Men att sänka trösklarna för att göra industriell 3d-printning mer tillgänglig för fler är minst lika viktigt.

När PLM Groups 3d-printområde för tre år sedan inledde samarbete med det innovativa 3d-printföretaget Markforged, visste vi att våra visioner var synkroniserade. Precis som Markforged arbetar vi passionerat för att förse en växande skara kunder från en rad vertikaler med robusta 3d-printlösningar.

Det var just denna grundläggande idé som Markforgeds grundare och tillika MIT-utbildade, Greg Mark, tog med in i Markforged när han startade företaget 2013. Då, för sex år sedan, var det en djup klyfta mellan enklare instegsskrivare och industriella lösningar. Enklare desktop-skrivare har alltid haft begränsad kapacitet i fråga om tillförlitlighet och i vad de kan skriva ut. Däremot är de ofta väl lämpade för enklare prototyper. Även om just prototyper alltid varit 3d-printteknikens främsta applikationsområde sedan den första 3d-printern äntrade marknaden, så har allt fler företag förstått att det finns andra värdefulla användningsområden. Några av de lägst hängande frukterna är produktionsverktyg, som jiggar, fixturer och gripklor för robotar.

”En av de främsta anledningarna att 3d-printa produktionsverktygen är de drastiskt förkortade ledtiderna”, säger Petteri Niemelä, applikationsspecialist inom 3d-print på PLM Group. Tekniken kan också kraftigt reducera produktionskostnaderna, i synnerhet om man jämför priset på CNC-frästa aluminiumkomponenter. Dessutom ger det användare större designfrihet, som kan användas för att skräddarsy verktygen för bättre ergonomi, eller lägre vikt.”

3d-printade verktyg har inneburit stora besparingar för både små och stora tillverkningsföretag. Men de är nästintill omöjliga att skriva ut på en billigare 3d-skrivare. Det var denna insikt som Markforged tidigt insåg och som fick Greg Mark att börja utveckla företagets unika printteknik med kontinuerlig fiberförstärkning. I korthet innebär det att man under printprocessen ”väver in” längre fibertrådar av kolfiber, kevlar eller glasfiber, för att ytterligare förstärka det kolfiberbaserade byggmaterialet Onyx. Oavsett om du använder den desktop-stora Mark Two, eller den industriella X7:an, får delar printade på en Markforged-skrivare mekaniska egenskaper som i vissa fall motsvarar traditionellt tillverkade verktyg i aluminium.

”Vi använder vår Markforged-skrivare för att printa verktyg till produktionslinorna samt för delar till produktutvecklingen”, säger Matti Ojala, mekanisk ingenjör på KaVo Kerr Group. ”De mekaniska egenskaperna och toleranserna håller måttet för våra krav. Med vår Mark Two-skrivare har vi också kunnat reducera ledtiderna för verktyg från två veckor till 1-2 dagar.”

Styrkan i Markforged kan också ses i företagets krigskassa. I den senaste finansieringsrundan fick man in 82 miljoner dollar, alla öronmärkta för FoU. Första åtgärden blir att dubblera personalen vid högkvarteret i Watertown, Massachusetts. Det är bra för användarna, eftersom investeringarna påskyndar den välbehövliga produkt- och materialutvecklingen. Samt att det tryggar den höga produktionskvaliteten och leder till nya, smarta lösningar.

Markforgeds ursprungsidé, som resulterade i världens första industriella kompositskrivare, bidrar nu åter till att förändra 3d-printvärlden. Metallutskrifter har längre ansetts vara väldigt kostsamt – genomsnittspriset för en metallskrivare ligger på runt fyra miljoner kronor. Men med Markforgeds metallskrivare, Metal X, sänks ribban för att komma igång med metallprintning. Med ett ungefärligt inköpspris på en miljon kronor, kan allt fler företag komma igång och printa komponenter i olika metallegeringar, som titan och verktygsstål.

”Med en lägre investeringskostnad och lägre ställda krav på själva installationsmiljön, är det idag avsevärt enklare att börja skriva ut i metall”, säger Petteri Niemelä på PLM Group.

Här på PLM Group delar vi Markforgeds vision – 3d-printteknik måste bli mer tillgänglig för fler företag. Vi arbetar dagligen med att hjälpa våra kunder med deras utmaningar, oavsett om det handlar om nya produktionsmetoder eller produktutveckling. Det ger dem ovärderliga konkurrensfördelar för framtiden.

KONTAKTA OSS

→ Läs vår guide till Markforgeds byggmaterial Onyx
→ Lär dig mer om metallskrivaren Markforged Metal X
→ Lär dig mer om kompositskrivaren Markforged Mark Two