En spole filament med Markforged Onyx

Materialguide: Markforged Onyx

Kärnan i Markforgeds unika 3d-skrivarteknik med fiberförstärkning är byggmaterialet Onyx. Det är ett särskilt utvecklat polyamidfilament med mikroskopiska kolfiber, som ger både styrka och styvhet. Ytfinishen är en stilren matt svart, oöverträffad i jämförelse med andra fiberförstärkta filament på marknaden.

Markforged Onyx är idealiskt för att skriva ut komponenter som ska användas av slutkund, antingen det är slutprodukter eller prototyper. Ofta ska dessa komponenter leva upp till tuffa krav på både utseende och mekaniska egenskaper. Den särskilt utvecklade polyamiden gör det möjligt att producera komponenter med en styvhet som är i jämförelse eller bättre än andra rena termoplaster framtagna för 3d-utskrift.

Du kan skriva ut endast med Onyx, eller med Onyx och ett material för kontinuerlig fiberförstärkning, som kolfiber, kevlar eller glasfiber. Utan förstärkning är Onyx lämpligt för komponenter med lägre ställda krav på mekaniska egenskaper. En fördel vid utskrift är att Onyx ger mindre warpning än andra polyamidbaserade filament.

De mätningar och tester som utförts av tillverkaren Markforged visar att Onyx är 1,4 gånger starkare än ABS, har en böjhållfasthet på 81 Mpa och en böjstyvhet på 2,9 Gpa.

Så hanterar du Onyx

Även om Onyx är ett material framtaget för industriellt bruk och anpassat för Markforgeds teknik för kontinuerlig fiberförstärkning, så påverkas materialet av fukt. För mycket fukt i materialet kan orsaka en rad problem vid utskrift, som underextrudering, hål i horisontella lager, med mera. Var därför aktsam och håll alltid öppnade filamentrullar i Markforgeds Dry Box.

3D-skrivare som klarar Onyx

Onyx är det grundläggande byggmaterialet som används i Markforgeds desktop-skrivare Onyx One, Onyx Pro och Mark Two. Det är endast i den senare som du kan använda kolfiber, kevlar och glasfiber för kontinuerlig fiberförstärkning. Onyx används också i Markforgeds industriella skrivarserie, med modellerna X3, X5 och X7. Läs mer om Markforged X-series.

När bör jag använda Onyx?

Onyx kan användas till en rad applikationer – produktionsverktyg som jiggar, fixturer och gripdon, till produktionsdetaljer och komponenter som ingår i montage.

Läs mer om våra 3D-skrivarlösningar