PLM Group visar 3d-printteknik på Ravema Expo.

PLM Group visar 3d-printteknik på Ravema Expo

Som systerföretag till Ravema är PLM Group självklart på plats på Ravema Expo den 14–16 december. På årets tillställning fokuserar vi på tre tydliga områden där 3d-printning rönt stor framgång.

Skärande bearbetning

Vi visar hur enkelt det är att 3d-printa fixturering för inspänning i maskin. Se exempel på mjuka backar och produktunika fixturer som förenklar och förbättrar inspänningen. Detta är särskilt lämpligt för detaljer som är svåra att fixturera i din maskin. Ytterligare en fördel med att 3d-printa dina fixturer är att du frigör tid i din traditionella utrustning så dessa kan hållas igång och så att du kan tjäna pengar.

Automation & robotik

Vi visar hur du kan designa och 3d-printa produktunika robotgrepp och verktyg. Det gör du till en lägre kostnad och ledtid jämfört med traditionell tillverkning. Och printar du i kompositmaterial kan du också få ner vikten på robotgreppen, så att roboten kan köras snabbare och till en lägre kostnad, inte minst med tanke på de höga elpriserna. 3d-printade robotgrepp kan också göras snällare att greppa med – de repar inte, gör inte åverkan på detaljerna som ska plockas.

Mätmaskiner

Nu talar vi 3d-printade mätfixturer – ett område som alltfler ser fördelar med. Har du till exempel små, tunna formsprutade detaljer som ska in i mätmaskinen så vet du att dessa är svåra att fixturera. Och även om du har ett modulärt system så kan du printa mycket mer anpassat för detaljen som ska mätas. Du kan till exempel printa en modell av slutprodukten som du sedan använder för att programmera mätmaskinen. Det sparar massor av ledtid och du slipper vänta på att slutprodukten ska tillverkas.

Dessutom finns de båda servicebyråerna Digital Mechanics och Prototal – kunder till PLM Group – på plats i utställningen för att visa upp ett stort antal smarta lösningar med 3d-print för olika applikationsområden.

Missa inte chansen att djupdyka i 3d-printvärlden med oss på Ravema Expo den 14-16 december. Observera att du måste kunna uppvisa ett covid-bevis för tillträde till eventet.