3DTech

  • Högre produktivitet
  • Konkurrenskraftigare priser för kunderna
  • Bredare möjlighet att svara på kundernas behov i framtiden tack vare ett nytt materialsortiment
  • Internationell konkurrensfördel genom ett bredare utbud

”Vi har först nyligen börjat använda skrivaren och har höga förväntningar på den. I första hand förväntar vi oss att den uppfyller HP:s specifikationer. Tiden får utvisa vad som händer, men vi tror och hoppas starkt på att det fungerar.”

UTMANINGEN

3DTech är ett finskt teknologiföretag som specialiserar sig på 3D-utskrift. Företagets tjänster innefattar 3D-skanning, 3D-modellering och 3D-tillverkning. 3DTech erbjuder olika 3D-tjänster och produkter för bland annat företag, konsumenter, skolor och forskningscentra. Företaget grundades 2013 och har för närvarande tre anställda.
3DTechs huvudkontor ligger i Salo i Finland. Företaget ville bredda utbudet till kunderna och hitta en produkt som påskyndar vägen ut på den internationella marknaden.

LÖSNINGEN

När man vet vad man vill ha är man ofta beredd att vänta lite. 3DTech investerade i en HP Jet Fusion 3D 4200-skrivare eftersom de även vill satsa på att erbjuda 3D-lösningar på internationell nivå den närmaste framtiden. Företaget kände till skrivaren sedan flera år, men beslutade sig för att följa utvecklingen och låta köpbeslutet mogna. 2017 var man redo att köpa skrivaren.

Företagets ena grundare Tomi Kalpio ansvarar för frågor kring företagets utveckling. Han säger: ”HP Jet Fusion 3D 4200 fascinerade oss redan från början. Vi följer 3D-marknaden praktiskt taget varje dag eftersom det händer mycket på kort tid i den här branschen. HP är en stor leverantör av utskriftslösningar. Varje gång som HP ger sig in i nya områden, som 3D-utskrift i det här fallet, väcker det intresse. HP utvecklar kvalitetsprodukter så att de kan bevara sitt varumärkesvärde. Om produkten inte fungerar är det ett hårt slag mot ett värdefullt och globalt märke.”

hp_3dtech_plmg_7Tomi fortsätter: ”Vi följde även andra produkter, men just den här väckte vårt intresse. Den här typen av 3D-skrivare är inget man köper på impuls, så vi följde den, och andra produkter, under flera års tid. Vi gick igenom våra utvärderingsprocesser och tyckte att HP 3D Multi Jet 4200 var den bästa investeringen för företagets framtid. HP:s 3D-skrivare fanns i PLM Groups produktportfölj och vi kände till PLM Group sedan innan, så samarbetet med dem kändes därför naturligt.”

”HP:s teknologi skiljer sig helt från andras. Multi Jet Fusion-teknologin används även av många internationella avtalstillverkare som erbjuder massproduktion, och vi planerar att konkurrera med dem i framtiden. Teknologin möjliggör kostnadseffektiv och högkvalitativ tillverkning av såväl enstaka produkter som specialanpassad massproduktion. HP:s växande materialsortiment ger oss även konkurrenskraft och flexibilitet när det gäller vårt utbud”, berättar Tomi.

Från Barcelona till Salo

3DTechs grundare Tomi Kalpio och Marko Piira träffade Christoffer Wester, PLM Groups Business Development Manager inom 3D-utskrift, på HP:s utbildningscenter i Barcelona under sommaren 2017. Tomi berättar: ”Vi åkte till Barcelona eftersom vi ville få bekräftat saker som vi diskuterat kring denna 3D-skrivare. Däremot hade vi redan följt teknologin en längre tid. Det var en positiv upplevelse, människorna var trevliga och kunniga och även lokalerna var imponerande. Vi gjorde upp affären om HP Jet Fusion 3D 4200 med PLM Group och enades om detaljerna.”

Skrivaren levererades till 3DTech i början av augusti och sattes i drift direkt. En 3D-expert från PLM Group och en expert från HP deltog vid drifttagningen. HP och PLM Group arbetar i nära dialog med kunden eftersom man alltid får utbildning i hur skrivaren fungerar och olika underhållsavtal när man köper en 3D-skrivare. Det nära samarbetet tryggar bästa möjliga slutresultat och optimalt fungerande produkter för kunden. ”Och när det gäller PLM Group som leverantör har vi hittills varit nöjda”, säger Tomi.

Christoffer berättar: ”3DTech ville massproducera plastdelar av hög kvalitet och intresserade sig för denna HP-skrivare. De är det första företaget i Finland och den första kunden som PLM Group levererat HP:s 3D-skrivare till. Det är positivt att samarbeta med dem och de har haft stor förståelse för att detta var första gången som vi sålde, levererade och installerade HP:s 3D-skrivare.”

hp_3dtech_plmgroup2
HP:s 3D-skrivare och verkställande direktör Marko Piira från 3DTech.

Höga förväntningar

Inköpet av HP:s 3D-skrivare var en stor milstolpe för 3DTech. Tomi fortsätter: ”Vi har först nyligen börjat använda skrivaren och har höga förväntningar på den. I första hand förväntar vi oss att den uppfyller HP:s specifikationer. Processen är snabbare och effektivare än med någon annan liknande produkt som används för så kallad massproduktion. Slutresultatet håller minst lika hög kvalitet som alla andra produkter på marknaden. Vårt mål är att under hösten lära oss mer om vad skrivaren klarar av och därigenom kunna göra ytterligare investeringar. Tiden får utvisa vad som händer, men vi tror och hoppas starkt på att det fungerar.”

Gøran Jenssen, Business Unit Manager of 3D Printing vid PLM Group, är mycket glad över samarbetet med 3DTech. ”Vi har varit återförsäljare av HP:s 3D-skrivare sedan juni 2017, och skrivaren som 3DTech köpte var den första 3D-skrivaren från HP som PLM Group levererat och som installerades hos kunden i samarbete med HP. När vi träffade Marko Piira och Tomi Kalpio från 3DTech första gången för att diskutera HP:s skrivare var vi imponerade av det grundliga bakgrundsarbete de gjort kring den här typen av skrivare. De visste exakt vad de ville ha och vi kunde uppfylla deras önskemål. HP:s 3D-skrivare är det senaste tillskottet i vår produktportfölj med 3D-skrivare, och vi har en egen demoskrivare i Danmark. Vi vill erbjuda våra kunder helhetslösningar och hjälper dem se 3D-utskrift som en tillverkningsmetod att räkna med. Vi fokuserar starkt på 3D-utskrift på höstens seminarium SOLIDWORKS 2018.”

Mer information:

 

Christoffer Wester
Business Development Manager, Additive Manufacturing
christoffer.wester@plmgroup.se